S.S.S

1-      Köpeğimi neden eğitmeliyim?

Köpek eğitiminden hem köpeğiniz hem de siz yararlanacaksınız. Köpeğinizle beraber gerçidiğiniz zamanlarda yaşadıklarınız ikinizin arasında yakın bir ilişki oluşmasını sağlayacaktır. Bu ilişki köpeğinizden beklediğiniz davranışları ona öğretebilmenize yardımcı olacaktır. Köpeğinize vereceğiniz eğitimle, köpeğinizin sizin istediğiniz davranışları sergilemesini sağlayarak, aranızdaki ilişkiyi daha da güçlendirmiş ve köpeğinizin size itaat etmesini sağlamış olacaksınız.

2-     Köpek eğitimini kendim verebilir miyim yoksa eğitmen desteği almalı mıyım ?

Köpeğinize vereceğiniz eğitimde uygulayacağınız yönteme göre farklılık gösterecektir. Köpek eğitiminde pozitif köpek eğitimi yöntemini kullanarak köpeğinizi kendiniz eğitebilirsiniz. Pozitif köpek eğitimi‘nde yazılı ve görsel hazırlanmış eğitim setlerinden destek alarak hem siz hem de köpeğiniz zorlanmadan başarıya ulaşabilirsiniz. Köpeğinizi negatif pekiştirme yöntemi ile eğitecekseniz bu konuda bir eğitmen desteğine ihtiyacınız olacaktır.

3-     Pozitif köpek eğitimi yöntemi nedir ?

Köpeklerin doğru iletişim kurabilmelerini sağlamak adına doğru davranışları ödüllendiren, yanlış davranışları göz ardı eden, köpeklerin eğlenerek öğrenmesini amaçlayan, zekalarını kullanmalarını sağlayan, fiziksel veya psikolojik hiç bir şiddet veya ceza içermeyen, köpek sahibinin birebir katılmış olduğu bir eğitim yöntemidir.

4-      Negatif pekiştirme yöntemi nedir ?

Köpeklerin istenmeyen bir davranışını değiştirmek veya ortadan kaldırmak adına cezalandırma/kötü bir durum yaşatma prensibine dayanmakta olan bir eğitim yöntemidir. Köpeklerin eğitim süresince cezalandırılması sahibine olan güvenini kaybetmesine ve strese girmesine sebep olacağından yaşam kalitesini etkilemektedir. Ayrıca negatif pekiştirme yöntemlerinin köpekler üzerinde zararlı etkileri olduğu bilimsel olarak da ispatlanmıştır.

5-      Köpek eğitimi bütün köpekler için uygulanabilir mi?

Bütün köpekler eğitilebilir ve eğitim ile köpeklerin istenilen davranışları öğrenmeleri sağlanabilir. Cins, ırk, yaş ayrımı olmaksınızın verilen eğitimle bütün köpeklerin aile içindeki sosyal durumlarını öğrenmeleri, kendine güvenen, sakin ve sadık bir köpek olmaları sağlanabilir.

6-      Köpek Eğitiminde insanların yaptığı genel yanlış nedir ?

Köpek eğitiminde genel yapılan yanlış insanların köpeklerini planlanmış eğitim süreleri içerisinde eğittiklerini düşünmeleridir. Köpekleri için belirlemiş oldukları eğitim saatinin bittiğinde eğitiminde bittiği yanılgısına düşmektedirler. Ancak köpek eğitimi köpeğinizin kötü veya iyi davranışlarını değerlendirilerek/ödüllendirilerek bütün gün boyu devam etmektedir. Bunun farkında olunmaması sonucunda köpek sahipleri yanlışlıkla köpeklerinin arzu edilen davranışları yerine arzu edilmeyen davranışını ödüllendirmiş olabiliyorlar.

7-      Köpek eğitimine ne kadar süre devam etmem gerekiyor ?

Bütün hayvanlar gibi köpekler de yaşamları boyunca yeni davranışlar öğrenirler ve alışkanlıklarını değiştirirler. Öğrenme süreci durduğu zaman köpeğinizin çevresine adapte olma sürecinde ve hayat mücadelesinde aksamalar olacağından eğitim sürecinin devamlı olması önemlidir. Köpeğinizin iyi davranışlarını güçlendirmek ve arzu edilen davranışları sergilemesini sağlamak adına köpek eğitimini hayat boyunca devam ettirmelisiniz.

8-      Köpeğimi ne sıklıkla yıkamalıyım ?

Köpeğinizi ayda bir kere yıkamanız tavsiye edilir. Köpeğinizi daha sık yıkamanız derisinin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir. Köpeğinizin kirli olduğunu düşündüğünüzde nemli bir bezle ovalayabilir ve tüyler kuruduktan sonra tarayabilirsiniz. Tüylerin uzunluğuna göre belirli aralıklarla tarama yapmanız tüylerin sağlığı açısında önemlidir.

9-      Köpeğimi ne sıklıkla beslemeliyim ?

Köpeğinizi günde iki defa ( bir  sabah bir akşam ) beslemeniz tavsiye edilir. Beş ayın altında olan köpeklerin günde 3 veya 4 öğün veya veterinerin önerdiği öğün sayısında beslenmesi tavsiye edilmektedir. Beslenme saatlerinin düzenli olması köpeğinizin yediklerini sindirebilmesine yardımcı olacağından aynı saatlerde köpeğinizi beslemeniz köpeğinizin sağlığı açısından yararlı bir uygulama olacaktır.

10-   Köpeğimi beslerken hangi gıdalara dikkat etmeliyim ?

Çikolata içerisinde bulunan toksik(zehirli kimyasal) madde nedeniyle köpekler için zararlı gıdalardan bir tanesidir. Sütte bulunan laktoz köpeklerde ishale neden olarak ölümcül tehlike yaratabileceğinden köpeklere süt verilmesi tavsiye edilmez. Soğan, sarımsak ve kafeinli içeceklerin fazla miktarlarda  tüketilmesi de köpek sağlığını olumsuz etkilemektedir.